torsdag 17 oktober 2013

oops

Konkursen i Force Security blir fall för tinget

De förra ägarna till bevakningsföretaget Force Security i Boxholm krävs nu på nära 800 000 kronor av konkursförvaltaren. Anledningen är att de tre ägarna sålde kundregistret, tog pengarna och kort därefter satte företaget i konkurs. De förra ägarna protesterar och hävdar att kundregistret ägdes av ett annat bolag.

Force Security i Boxholm AB ägdes och drevs av Jan Svensson och hans två söner John och Anders Svensson. I december 2012 sålde de kundregistret till Securitas Sverige AB för 1,5 miljoner kronor. Den 15 januari tog Securitas över all verksamhet och drygt en vecka senare lämnade de tre ägarna in en konkursansökan för Force Security AB till Linköpings tingsrätt. Då var företagets bankkonto tömt.
Konkursförvaltaren, advokat Tord Cederberg, har därför stämt de tre vid Linköpings tingsrätt och kräver att de ska betala tillbaka 772 150 kronor till konkursboet. Enligt honom har de gynnat sig själva framför andra borgenärer.
Protesterar
Ägarna har dock en annan uppfattning. I en skrivelse till Linköpings tingsrätt hävdar Jan Svensson att kundregistret till 80 procent ägdes av Force Security HB. Det var det bolag de inledde sin verksamhet i år 2005. Aktiebolaget startades först 2010 och enligt Jan Svensson hör alla kunder som tecknade avtal innan dess till handelsbolaget och handelsbolaget finns dessutom fortfarande kvar. Med det sättet att räkna borde, enligt honom, 1,2 miljoner kronor tillhöra handelsbolaget och 300 000 kronor aktiebolaget.
Omskrivet
Under de tre år som Force Security AB var verksamt hann de med att både bli Årets företag i Boxholm och bli omskrivna för flera konflikter med de anställda. Just konflikterna var enligt konkursförvaltarens redogörelse en bidragande orsak till konkursen. Under 2011 förlorades också en viktig kund och dessutom uppstod konflikter mellan de tre delägarna – även detta bidrog till nedgången.
Under 2012 kom företaget efter med skatter och i december gav de tre delägarna upp och sålde kundregistret.
Skulder
Enligt konkursförvaltarens bouppteckning är skulderna i konkursen drygt 1,2 miljoner kronor.
Konkursförvaltaren konstaterar också att minst halva aktiekapitalet var förbrukat redan under 2011. Trots detta upprättade delägarna ingen kontrollbalansräkning vilket innebär att de kan bli personligen ansvariga för skulderna – men det kräver i sin tur att någon fordringsägare reser sådana krav.
Tvisten kring det sålda kundregistret kommer att avgöras av Linköpings tingsrätt. Den 30 oktober kommer en muntlig förberedelse att hållas.