måndag 19 mars 2012

från kvällstidningarna

Festade för våra pengar

 

Myndigheten sänkte pensionen – sen ordnade de party för 3,5 milj

Pensionerna sänktes för Sveriges alla pensionärer.
Samtidigt satte ­Pensionsmyndigheten sprätt på flera miljoner av deras sparkapital – på en brakfest.
Det avslöjar journalisten Joel Dahlberg i sin nya bok ”Pensionsbluffen”.
Den 15 februari 2010 damp det orangea kuvertet ner hos alla pensionssparande svenskar. För de som redan gått i pension innehöll ­brevet ett dystert besked. Pensionsmyndigheten meddelade att den för första gången i den allmänna pensionens historia tvingades sänka pensionerna.
Men tjänstemännen på myndigheten behövde inte deppa.
Samma dag som brevet skickades ut slöt generaldirektör Katrin Westling Palm ett ­miljonavtal med eventfirman Blick ­Möteskonsult. Det handlade om att arrangera en kickoff för myndighetens cirka 1 000 medarbetare.

Kunde få övernatta

Och det var ingen vanlig kickoff med föredrag från cheferna och mingel på kvällen. Personalen bjöds på fördrink, middag och vin, levande musik och underhållning av bland andra Peter Jöback. Under kvällen gick fotografer runt och tog bilder på deltagarna och det erbjöds övernattning på hotell i Stockholm.
Uppgifterna avslöjas i ekonomijournalisten Joel Dahlbergs nya bok ”Pensionsbluffen” som släpps i veckan.
I boken uppger Pensionsmyndigheten att takpriset för kickoffen var 1,5 miljoner kronor.
Men när Aftonbladet konfronterar generaldirektören Katrin Westling Palm framkommer det att kostnaden blev betydligt högre än så. Totalt slutade festen, inklusive resekostnader, på drygt 3,5 miljoner kronor –alltså 3 500 kronor per medarbetare.
Och det var Sveriges alla pensionärer och pensionssparare som betalade för partyt.

”Mer än en fest”

Pensionsmyndighetens budget finansieras av pengarna svenskarna sparar in i det gemensamma pensionssystemet.
– Vi tycker att det var väldigt väl använda pengar, vi har inte dåligt samvete för det här. Det var väldigt mycket mer än en fest, säger Katrin Westling Palm.
3,5 miljoner för en kickoff låter som ganska mycket pengar?
– Vi gjorde en upphandling där vi inte bara hade priset som utgångspunkt. För oss var det viktigt att vi kunde föra bra diskussioner och erbjudas bra mötes­alternativ.
Festen hölls den 24 april på Scandic Infra City hotell i Upplands Väsby norr om Stockholm och blev en lyckad tillställning enligt deltagarna.
För pensionärerna blev det mindre kul. Pensionen sänktes i genomsnitt 300 kronor i månaden samma år.

---------------------------------------------------------------------------------------
                    ETT STORT HÅN UTAN DESS LIKE!!!!!!!!!!!IDIOTER!!!

---------------------------------------------------------------------------------------

Ge dig ut på skattjakt - testa geocaching

Det här är geocaching
Med hjälp av en GPS och ledtrådar letar man upp gömda lådor i naturen. I lådorna finns små presenter, och regeln är att om man tar något ut lådan så ska man lägga tillbaka något av ungefär samma värde.
Visste du att...
...runt 1,5 miljoner människor sysslar med "skattjakten". I Sverige finns 20 000 aktiva deltagare och runt 30 000 gömmor. 

Från USA
Geocaching startade i USA 2000, när den så kallade SA-störsignalen som påverkade noggrannheten i GPS- systemet stängdes. Efter att SA-signalen slopades så fick man koordinater med enbart ett par meters felmarginal.
Dave Ulmer lade samma år ut en hink med småprylar utanför Portland i Oregon och meddelade detta i en diskussionsgrupp på nätet där han etablerade sporten. Allt som fortfarande gäller i dag fanns med då: Låda, logg- bok och bytessaker.
Förut var promenader det värsta Nina Dahlqvist, 32, visste.
I dag älskar hon dem och går minst tio timmar varje vecka.
Detta tack vare den nya passionen geocaching.
Nina fick en whiplash-skada efter att ha blivit påkörd bakifrån av en bil. Den konstanta värken i nacke och rygg gjorde att hon varken kunde träna zumba, linedance eller spinning som hon tränat flera gånger i veckan tidigare. Läkarna sa att det enda hon fick göra var att promenera.
- Jag avskyr att promenera utan mål. Jag har provat att gå både med vänner och med bra musik i lurarna men det är verkligen så himla trist. Det var hemskt att gå från ett så aktivt liv, till ett nästan passivt liv med ständig värk, säger Nina.

Letar efter skatter
När en släkting till Nina berättade om geocaching blev hon genast sugen på att testa. Geocaching är ett slags skattjakt, där man med hjälp av en gps letar "skatter", eller cachar som de kallas. Cacharna är som små lådor eller behållare och innehåller en logglapp där man skriver sitt användarnamn - som man får på sajten www.geocaching.com - samt dagens datum. I behållaren finns ofta små presenter, och tar du något måste du lägga tillbaka något med ungefär samma värde.
- Jag blev riktigt nyfiken och testade. På sajten på internet skriver man in var man befinner sig. Och så får du olika koordinater, där det finns cachar. Nu fick jag plötsligt ett mål med promenaderna. Skattjakt! Roligare kan det väl knappast bli, säger Nina Dahlqvist.
Förutom utmaningen att hitta "skatterna" så är de största vinsterna naturupplevelser, frisk luft och faktiskt - det sociala.
- Jag geocachar med vänner, min man och äldsta son och med min mamma. I somras åkte vi till Gotland, bara för att cacha. Och jag älskar det här med att man hamnar i miljöer som man kanske inte skulle gå i annars. När vi var i Bulgarien på semester så tog vi några cachar där också och fick se andra kvarter än turistkvarteren och de vanliga ställena.

Flera timmars träning
En geocachingtur kan dessutom bjuda på rejäl träning, som långa vandringar i snåriga skogar och bergsklättring.
- Nu längtar jag till mina promenader och kan vara på språng i fem timmar, om vädret tillåter. I genomsnitt går jag runt tio timmar i veckan. Visst har jag kvar nacksmärtorna men jag har fått bättre flås. Och jag är så mycket gladare, ja, jag blir riktigt upprymd efter en geocachingtur, säger Nina och skrattar.
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                     SÅ SANT SÅ SANT:)

denza the snor kid:)å de andra aporna:)

oj så kul man kan ha med en fån app när en inte kan sova om natten..-alla de stora barnen i en å samma ram:)
denza fick en egen,,
å gullegoset med:)
 jahopp då har ja lyckats sabba denza´s frilla -som ni ser till höger,,,skulle bara ta en liten slinga men lyckades skalpera stackarn helt..käre maken försöker fixa till det..
 ja snygger så pass framifrån:)-mumsandes lunch- han köpte på ica efter ha suttit still å tyst en kvart hos kiropraktorn:)
 på kvällskvisten blen det en lunkjogg till...
 farmor för å fixa frillan..-tack tack-
å vart betydligt bättre så nu är han en redig militär krigare hehe:)



inge speciellt...igen.....

haha årets skämt eller vad..läkaren tyckte ja hade ett positivt tänkande,,hm jaja ringa sjukgymnasten å han har remissat dom om att de ska göra 18 punkts testet på mig..alltid en början,,
hehe helt klart överklassifiserat pyssel för min del...men så cool
en liten simplare variant:)
wiiiiieee fick en tid en timme senare ja ringde till kiropraktorn..tjooooo hoooo:)
hm hade visst 12 cm förskjutning inte lustigt att kroppen inte funkat...
denza¨s magsjuka har nu övergått till snorighet å grymme hosta:(-när ska pojkstackarn bli piggelin å när ska ja få jobba normalt utan massa vabb???jaja soffhäng å korta promenader får det bli dock..