tisdag 28 maj 2013

hmf


Underliga tillsatser i sommarglassen

Gelatin
Till de gummibjörnar som finns i ”Haribo Push Up Vanilj & Jordgubb” från GB. Gelatin görs av svinsvål, alternativt av nötkött.
E 407/Karragenan
Ett stabiliseringsmedel som framställs ur en sorts rödalg. WHO rekommenderar inte användning i barnmat. Finns i ett stort antal av både Sias och GB:s glassar.
E 901/Bivax
Ytbehandlingsmedel. Används för att ge glans åt gummibjörn­arna.
Görs av bivaxkakor. Finns i: ”Haribo Push Up Vanilj & Jordgubb”.
Brännässla
Plantkoncentrat från nässlorna används i gummibjörnarna för smaksättning. Finns i: ”Haribo Push Up Vanilj & Jordgubb”.
E 120/Karmin
Färgämne som ger röd färg. Utvinns av torkade honor av kochenillsköldlusen. Finns i: ”Godisbåt” och ”Lilla Anna” från Sia.
Palmolja
Ingrediens i Sias glass ”Columbus”. Palm­olja kommer från oljepalmen. Användningen är kritiserad då avverkningen av oljepalmer bland annat hotar orangutanger. Miljöcertifierad palmolja finns.
E 951/aspartam
Syntetiskt sötningsmedel, 200 gånger sötare än vanligt socker. Aspartam är ett omdiskuterat ämne, det har tidigare förekommit cancervarningar. Finns i ”Calippo Shots” från GB.
E 904/shellack
Ytbehandlingsmedel som görs av sekret från den indiska lacksköldlusen. Finns i: ”Cornetto Enigma Popcorn”, ”Magnum No2: Loving Kiss – Meringue et fruits rouges” från GB.
E 400/alginsyra
Förtjockningsmedel som framställs ur brunalger. Finns i: ”Cornetto Classico” från GB.
E 162/rödbetsrött
Färgämne från rödbetor som ger röd färg. Finns i: ”Hallon Saltlakrits”, ”Oatly Jordgubbspinne”, ”Solstråle” och ”Hilda” från Sia.
E 410 & E 412/Fruktkärnmjök och Guarkärnmjöl
Framställs ur frön från johannesbrödträdet respektive guarväxten. Båda kan ge allergiska reaktioner om man är överkänslig mot ärtor, bönor eller jordnötter. Finns i: i princip alla glass­ar från både GB och Sia.